Utolsó módosítás 2018. júl. 18.
STV minősítés a Szerencsi Mg. Zrt. tenyészetében

elado

Újdonságok

Beszámoló az egerszalóki konferenciáról

Egyesületünk 2016. november 24-25.-én tartotta – ez alkalommal Egerszalókon, a Shiraz Hotelben – kétnapos tanácskozását „Időszerű kérdések és lehetőségek a húsmarhatenyésztésben” címmel, amely 129 fő részvételével zajlott. A rendezvény

védnökei dr. Nagy István FM parlamenti államtitkár és Farkas Sándor, a MÁSZ elnöke voltak. A konferencia levezető elnöke dr. Komlósi István, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára volt.

 

Bujdosó Márton elnök megnyitóját követően dr. Gombos Zoltán FM Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály főosztályvezetője a húsmarhaágazatot érintő kormányzati intézkedésekről, támogatási lehetőségekről tartott előadást, majd dr. Wagenhoffer Zsombor MÁSZ ügyvezető igazgatója beszélt a húsmarhatenyésztőket érintő időszerű kérdésekről.

A fórumot és az ebédet követően sor került a charolais fajta két magyarországi meghonosítója, Dr. Békési Gyula és Béres Pál laudációkat követő emlékérem átadására. Sajnos Béres Pál emlékérmét már csak a fia tudta átvenni. Jancsó István, aki nyolc éven át volt az MCTE elnöke, ennek emlékére egy oklevelet és egy kalocsai tányért kapott ajándékba, Sváb Lászlóné pedig 10 éves munkaviszonya alkalmából, kiváló munkájáért kapott elismerést.

Ezt követően sor került a nap fő előadójának, Gearld Fry-nak az előadására, aki az USA Arkansas államából érkezett, elsősorban húsmarha élettani és szaporodásbiológiai szakértő. A tenyészbikák és a nőivar termékenységének, küllemi jegyeinek összefüggéseit bő másfél órában taglalta. A „Herd bull fertility” című könyve magyarnyelvű kiadásához is megkaptuk az engedélyt. Ennek fordítását a Debreceni Egyetem Állattenyésztési tanszéke felvállalta. Ezt követően dr. Zarubay Árpád „Genomikus tenyészértékek alkalmazása a hazai limousin tenyésztésben” címmel hangzott el. Dr. Komlósi István előadásában a kutatási irányok várható tendenciáiról és új technológiák nyújtotta lehetőségekről beszélt, majd összefoglalta a nap folyamán elhangzottakat és hozzászólásokkal fejeződött be a csütörtöki konferencia. Este fürdőzésre és különteremben zajló eszmecserére került sor.

Az előadások anyagai megtalálhatók honlapunk "Információk" alkönyvtárában. Képes beszámoló a fotók alkönyvtár Konferencia Egerszalók 2016 tárhelyen találhatók.

Másnap azok a vállalkozások mutatkoztak be 9 órától, akik a rendezvény szponzorai voltak és igényt tartottak a megszólalásra is. 10 óra 30 perctől mintegy másfél órában dr. Török Márton tenyésztésvezető ismertette a GULYÁS szakmai szoftver nyújtotta lehetőségeket. A program közreadása 2017. március után várható.

A rendezvény kiemelt támogatója: Hunland Kft.

Arany fokozatú támogatók: Beuker Hungária Kft, Sersia Farm Kft, UBM Feed Kft, Vet-Controll Kft,Vitfoss Hungária Kft.

Ezüst fokozatú támogatók: Agromol Invest Kft, Animaxx-Premium Kft, Axiál Kft, Cargill Kft,Cont Eco Kft, Gravetti Kft.

Bronz fokozatú támogató: Tisol Kft.