Könyv
Egyesületünk ügyvezetésén korlátozott példányszámban megvásárolható (2480 Ft), vagy postai utánvéttel megrendelhető (2480 Ft + postaköltség)
info kukac charolais.hu
2001-ben megálmodtuk,
2002-ben elkészült és
2003-ban megjelent
közös kiadású könyvünk, mely reményeink szerint egyaránt nyújt érdekes ismereteket az érdeklődőknek, a húsmarhatenyésztőknek és a kutatásban dolgozók számára is. A charolais fajta még jobb megismertetése mellett a magyarországi honosításában résztvevő szakembereknek is emléket kívántunk állítani.
Írta
Békési Gyula
Béres Pál
Bodó Imre
Bujdosó Márton
Domokos Zoltán
Korchma Csaba
Repovszki János
Tőzsér János
Zándoki Rita
Lektorálta
Dohy János akadémikus
Holló István egyetemi tanár
©Tőzsér János, 2003
ISBN 963 9358 88 6 ISSN 1217-1042
Mezőgazda Kiadó
– az 1795-ben alapított Magyar Könyvkiadók és
Könyvterjesztők Egyesületének tagja –
1165 Budapest, Koronafürt u. 44.
Felelős kiadó dr. Lelkes Lajos
Felelős szerkesztő Wenszky Ágnes
Műszaki vezető Gerlóczi Judit
Műszaki szerkesztő Berkes Tamás
Borítósorozat-terv Kiss István
Borítófotó: Domokos Zoltán
Megjelent 16,5 (A/5) ív terjedelemben
Ez a könyv a Mezőgazda Kiadó és a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének közös kiadásában, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával készült
MGK 711 04012003
Tartalom
1. Bevezetés (Békési Gyula, Tőzsér János) .......... 9
1.1. Irodalom .................................................... 12
2. A charolais fajta leírása, tulajdonságai, helye a világ szarvasmarha-tenyésztésében (Bodó Imre, Domokos Zoltán,
ZándokiRita) ......................................................... 13
2.l.A fajta története......................................................13
2.2.Jellemzői............................................................. 14
2.3.Tenyésztésbevételi kor................................................ 16
2.4. Növekedési erély, teljesítmény az 1 960-as években
és napjainkban ................................................... 16
2.5. Különböző típusok a charolais fajtában .. .................... 17
2.6. Az amerikai és francia tenyésztési irányvonalak bemutatása
és kritikája ...................................................... 23
2.7. A charolais szerepe a minőségi marhahús előállításában. ............. 24
2.8. Irodalom .........................................................25
3. A charolais fajta hazai története az első importtól a világszövetség ülésének szervezéséig (Békési Gyula)...................................… 27
3.1. A fajta honosításának folyamata...................................................... 27
3.1.1. Szikszói Állami Gazdaság........….............................. 27
3.1.2. Szerencsi Állami Gazdaság (Repovszki János) .........42
3.1.3. Kossuth Mg. Tsz. Lajosmizse
(Bujdosó Márton) .......................................... 45
3.2. A Charolais Világszövetség éves közgyűlésének
szervezése ....................................................... 48
3.3. Irodalom .....................................................52
4. Technológiai változatok (Domokos Zoltán - Béres Pál Repovszki János - Bujdosó Márton) .................................…………....…. 53
4.1. Tenyésztéstechnológia ...............………........................…. 53
4.1.1. Az állatok azonosítása, nyilvántartása............................. 53
4.1.2. A legfontosabb tenyésztői feljegyzések .....................…...... 54
4.1.3.Pároztatásimódszerek . .......................................... 55
4.1.4. Fajtatisztán vagy keresztezve.................................….... 56
4.1.5. Tenyésztésbe vételi kor (üsző-bika) 60
4.1.6. Ciklikus vagy folyamatos elletés................................... 61
4.1. 7. A bika megválasztása, célpárosítás................................ 64
4.1.8. Természetes fedeztetés vagy mesterséges
termékenyítés ............................................................ 68
4.1.9. A származás azonosítás módszerei..................…................ 74
4.1.10 A szelekció időpontja , .....................................76
4.1.11 Selejtezés ................................................ 80
4.2.Tartástechnológia ................................................ 80
4.2.1. Az állatok csoportosításának szempontjai........................... 80
4.2.2. A kondíció szerinti csoportosítás technológiája. .................. 82
4.2.3. Különböző csoportok eltérő téli takarmányozása......................87
4.2A.Legeltetés ....................................................89
4.2.5.Borjúnevelés .................................................98
4.2.6.Aválasztás ...................................................99
4.2.7.Üszőnevelés .................................................100
4.2.8. A tenyészbika-előállítás gyakorlati módszerei….................... 101
4.2.9.Hizlalás ....................................................108
4.2.10. Tartás, elhelyezés ........................................110
4.2.11. Az állatok kezelésének technológiája,
fix és mobil megoldások ...........................................112
4.2.12.Ahúsmarhaelőkészítésekiállításra 118
4.2.13. Megjelenés a kiállításon. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 124
4.2.14. Havi teendők a húsmarhatenyészetben 125
4.3. Irodalom ................................................... 144
5. Teljesítményvizsgálatok (Tőzsér János, Domokos Zoltán) ..... 146
5.1.Fogalmak .................................................... 146
5.2. A teljesítményvizsgálat célja, információforrásai,
szervezése ...................................................... 148
5.2.1. A teljesítményvizsgálatok célja................................... 149
5.2.2. A teljesítményre utaló információk................................ 150
5.3. Teljesítményvizsgálatok jellemzése....................…….............151
5.3.1. Teljesítményvizsgálatok szervezése................................ 151
5.3.2. A törzskönyvi ellenőrzés célja, fázisai. ......................... 152
5.3.3. A tenyészértékbecslés módszerei................................... 154
5.4. A charolais fajtával végzett hazai teljesítményvizsgálatok
főbb eredményei ..................................................159
5.4.1. A boródi fajtaösszehasonlító vizsgálatok
eredményei .......................................................159
5.4.2. A fajtával végzett egyéb hazai keresztezések
eredményei .......................................................161
5.5. Irodalom ........................................................162
6. A kutatásfejlesztés eredményei (Tőzsér János) ...............165
6.1. Kondícióbírálat ..............................................165
6.1.2. A kondícióbírálat jelentősége és módszerei...........…........ 165
6.1.3. Az élő súly és a testméretek korrigálása a
kondíciópontszám alapján............................................. 168
6.2.Küllemibírálat ............................................... 172
6.2.1. A jelenlegi bírálati rendszer fejlesztési lehetőségei............. 172
6.2.2. A választott borjú bírálati rendszerének megalapozása…............ 176
6.2.3. Adatok charolais tehenek testméreteinek alakulásáról…............. 180
6.3. A herekörméret mint előszelekciós szempont…………...................... 184
6.3.1. A herekörméret felvételének szakmai indokai……….................... 184
6.3.2. Mérési eredmények , ........................................ 186
6.3.3. A korrigálás módszere ........................................ 188
6.3.4. Az egymást követő méretfelvételek közötti
összefúggések .................................................... 189
6.3.5. Előzetes adatok a herék ultrahangos értékelésére és a
herekonzisztencia mérésére............................................................... 190
6.4. Kariotípusvizsgálat 191
6.5. Tenyészbikajelöltek szelekciós index ének fejlesztése............... 192
6.6. Irodalom 197
7. Tenyésztésszervezés (Domokos Zoltán, Korchma Csaba) . ......... 204
7 .1. A hazai szarvasmarha-tenyésztés szervezésének rövid
történeti áttekintése ............................................ 204
7 .1.1. Állattenyésztő vállalatok......................................…. 205
7.1.1. Állattenyésztő vállalatok......................................... 205
7.1.2. Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet létesítése. .............. 205
7.1.3. A kialakult helyzet jellemzése.................................... 206
7.1.4. Az állattenyésztő szervezetek kialakulása
és tevékenysége...................................................... 207
7.1.5. A szarvasmarha-tenyésztés területén megalakult
tenyésztő egyesületek .............................................208
7.1.6. A tenyésztésszervezés alakulása napjainkban................... 209
7.3. Önszerveződés a tenyésztés szervezés ben........................ 210
7.3.1. Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülése.........................210
7.3.2. Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete........................ 212
7.4.A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének szervezeti
felépítése, és kapcsolatrendszere ................................... 215
7.5. Az egyesület tenyésztési programjának lényege....................... 216
7.5.1. A magyarországi charolais tenyészetek főbb mutatói…............... 216
7.5.2. Tenyésztési cél............................................... 217
7.5.3.Tenyésztésimódszer............................................. 218
7.5.4. A tehenek törzskönyvi osztályba sorolása.......................... 220
7.5.5. A tenyészállatok minősítése....................................... 221
7.5.6.Ivadékvizsgálat................................................ 226
7.6. A tenyésztési program korszerűsítés ének lehetőségei…............... 227
7.6.1. A tenyészetek minősítése....................................…..... 227
7.6.2. A tenyészállatok minősítése....................................... 228
7.7 Irodalom ………………………................................................... 235
8. A charolais fajtával foglalkozó fontosabb hazai közlemények 1971-2001 között (Zándoki Rita...........................………….........…. 236
8.1. Tudományos közlemények, szakcikkek, értekezések,
előadások,poszterek .............................................. 236
8.2.Tankönyvek,szakkönyvek ........................................................... 247
Melléklet(ábrák,táblázatok) ......................................................... 248
A szerzők szakmai életrajza ......................................................... 263