A charolais védjegy
A CHAROLAIS VÉDJEGY HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYOZÁSA
A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete védjegyet hozott létre annak érdekében, hogy az egyesület tagjai által előállított jó minőségű marhahús versenyképességét ezzel is javítsa. A védjegy használatára – meghatározott időre szóló – jogot csak annak a tenyésztőnek az állatai és az a vágóhíd valamint vendéglátó-ipari egység kaphat aki (amely) teljesíti az egyesület feltételeit.
A védjegy használatára az a vágóhíd és vendéglátó-ipari egység jogosult, amely teljesíti a meghatározott feltételeket.
- A védjegy használatának feltételei
- vágóhíd részére:
- A védjegy használatára engedélyt kap a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületétől (a továbbiakban MCTE)
- A használat joga két évre szól, és kérésre meghosszabbítható.
- A védjegyet – jogdíj ellenében – az MCTE biztosítja.
- Az állat magyar charolais, vagy charolais fajtájú.
- Az állat tenyésztője tagja az MCTE-nek
- Az egyed azonosítható és termelésellenőrzésben állt
- Kor szerint:
- A bikák nem idősebbek 24 hónapos kornál
- A nőivarú állatok hét évesnél nem idősebbek.
- Az állat takarmánya megfelelt a takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról rendelkező 1995. évi XCII. törvény előírásainak, és a vágást megelőző 90 napon belül nem kapott a hús érzékszervi minőségét hátrányosan befolyásoló minőségű, vagy fajtájú takarmányt.
- A vágást megelőző 90 napon belül az állat nem kapott semmilyen gyógyszert, antibiotikumos hozamfokozót. Az állat(ok) élete(ük) során nem kapott(tak) hormon hatású készítményt.
- Az EUROP minősítés szerint “E”, “U”, kategóriák valamelyikébe tartozik
- A vágóhíd a vágás előtt és során teljesíti a megadott feltételeket.
- Előírásszerű pihentetés (24 óra) és kezelés (itatás 6 órán belül) vágás előtt
- Teljesíti a vágómarhák vágás utáni minősítésével foglalkozó 9/1994. (III. 10.) FM rendelet előírásait
- Biztosítja a vágás utáni gyors +6 ° c. maghőmérsékletre hűtést
- A negyedelést:
- pisztoly comb csontos hátszínnel – Francia eleje
- igény szerint végzi.
- A bontást:
- hártyára csontozva, húsrészenként egyesével csomagolva,
- igény szerint végzi.
- Térbeli és időbeni elkülönítéssel biztosítja a húsok azonosíthatóságát a bontást követően is.
- A húsrészek kicsomagolásakor a csomagon feltünteti
- a védjegyet
- az állat azonosító adatait:
- Tenyésztő neve, címe
- Az állat azonosítója
- Születési idő
- Ivar
- Fajta: (charolais – magyar charolais)
- A takarmányozás módja:
(extenzív – legelő fű, széna, hozamfokozóktól mentes,
intenzív – szálas-, tömegtakarmány, abrak, engedélyezett hozamfokozók, egyéb takarmány-kiegészítők) - A vágást megelőző 90 napon belül felhasznált takarmányok: pl.: legelő fű, réti széna, lucernaszéna, silókukorica szilázs, fűszenázs, gazdasági abrakkeverék, “Környei hizlaló II. táp” stb.
- A levágás és feldolgozás helye
- dátuma
- Nyilvántartást vezet arról, hogy a védjegyezett húsok hová kerülnek
- Hová, kinek
- Az egyed azonosítója (amelyikből származik)
- Értékesített húsmennyiség
- Előre csomagolt húsok száma, vagy “csomagolás nélkül” jelzése
- Ha étterembe szállították, a húsmennyiséggel otthagyott etikettek száma (az átadás-átvételt igazolni kell)
- Értékesítéskor a számlán egyértelműen feltünteti, hogy mely tételek “védjegyképesek”
- A hatósági állatorvos
- a helyszínen ellenőrzi az előrecsomagolt húsok védjegyezettségének jogosságát,
- a termék minőségét.
- Az egyesület által kiadott, sorszámmal ellátott pecséttel ellátja a “védjegyképes” negyedelt marhákat
- Köteles kérésre bemutatni a nyilvántartását az MCTE részére
- Amennyiben nem előírásszerű az etikettek használata, a használati jog visszavonható.
- A védjegy használatára engedélyt kap a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületétől (a továbbiakban MCTE)
- A védjegy használatának feltételei vendéglátó-ipari egység részére:
- A védjegy használatára jogosító minőségű, “védjegyképes” húst az MCTE által engedélyezett vágóhídtól szerzi be
- A védjegyet, melyet a szállítótól kap, csak a jogosított termékekre használja fel
- Az MCTE által kiadott védjegy használatára jogosító okmányt nyilvános helyen kifüggeszti, vagy az étlapban (annak másolatait) elhelyezi.
- Napi nyilvántartást vezet a védjeggyel felszolgált étel adagszámáról a következők szerint:
- A vágóhíd neve
- Az érkezett hús mennyisége
- Számlaszám
- Dátum
- A hús megnevezése
- A hús mennyiségével együtt átvett etikettek száma
- Felhasznált etikettek száma (naponta) [megegyezik az adagok számával]
- Amennyiben nem előírásszerű az etikettek használata, a használati jog visszavonható.
- vágóhíd részére:
A hús fogyasztását +2 - +4 Co -on történő tárolást követően, a vágás utáni 8. naptól javasoljuk.