Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

Aktuális francia vágóárak

 A heti francia Saint Christophe en Brionnais vágóállat vásár árai, melyek alapvetően charolais fajtájú és fajtajellegű állatokra alakultak ki, ide kattintva elérhetőek.

Honlapjukon az utolsó lezárt heti marhavásár eredményei korosztályonként – azon belül súlykategóriánként – darabonként, valamint fajlagosan (per kg) minimum és maximum ár EUROP minőségi besorolás szerint megtalálhatók.

Broutards           Választott növendékbika

Taurillons            Hízóbika

Taureaux            Felnőtt bika

Veaux                  Szoposborjú

Laitonnes            Tejesborjú

Génisses             Növendéküsző

Vaches                 Tehén

Divers                   Egyéb

Több, mint ötszáz éves múltra tekint vissza (1488!) a Charolles-tól Dél-Nyugatra 25 km-re fekvő Saint Christophe en Brionnais településen szerdánként tartott marhavásár. Innen csupán öt kilométerre található az a falucska „OYÉ”, ahol az a „Mathieu” nevű marhakereskedő család is lakott, akinek Claude nevű gyermekéhez kötik a fehér színű marha „charolais” elnevezésének elterjesztését. A vásár üzemeltetői átláthatóságot nyújtanak és garantálják a fizetést. 100-120 vevő várja az állatokat alkalmanként. Árverést követően haza, vagy a vevő kamionjára kerülnek az állatok. Hetente átlagosan 1000-1200 charolais marha cserél itt gazdát, ami éves szinten mintegy 60 000 marhát jelent.