Utolsó módosítás 2019. okt. 14.
Szakmai nap Pénzesgyőrön

elado

Újdonságok

Két törzstenyészeti szemle Akasztón

A törzstenyészeti szemlebizottság, Balogh Zsolt, a Hegyalja-Bos Kft. és Papp Sándor, az Abaúji Charolais Zrt. képviselője, valamint az Ügyvezetés részéről Domokos Zoltán és Török Márton 2014. október 7.-én ellátogatott a Bács-Kiskun megyei Akasztóra, ahol két egymással szomszédos törzstenyészet kétévente esedékes szemléjére is sor került. Délelőtt megtekintettük a Charolais Farm Kft.-t, amely ifj. Németh György irányítása alatt dolgozik. 177 tehenükből 64 az „A” törzskönyves. A szikes talajú legelő jelentős területét kisebb-nagyobb vastagságban víz borította, mégis az állatokat kiváló kondícióban találtuk, melyek közül végül 17 tehén szerzett minősítést. A bizottság a tenyészet minősítését újabb két évre meghosszabbította.

 A Charolais Farm Kft. törzstenyészeti szemléjéről további képes beszámoló található a „Fotók/Törzsteny. szemlék Akasztón 2014” alkönyvtárban.

Délután a Néma Kft. szemléjére került sor, melynek 169 charolais tehenéből 162 „A” törzskönyves. A tenyészet irányítója ifj. Németh Antal. Ez az állomány gyakorlatilag teljes egészében francia üszőimportra alapozódott hat évvel ezelőtti létrejöttekor. Nagyon komoly arányú francia importsperma felhasználás mellett főleg francia tenyészbikákat használnak, de kipróbálták a svéd tenyészbikák nyújtotta genetikai lehetőségeket is. A különösen jól fejlett borjak kiválóan tükrözték a francia tenyésztői típustól elvárt küllemet. A fiatal, átlagosan hatéves állomány 40 tehene felelt meg a szemlén a Tenyésztési programban leírt minősítési követelményeknek.

 A Néma Kft. törzstenyészeti szemléjéről további képes beszámoló található a „Fotók/Törzsteny. szemlék Akasztón 2014” alkönyvtárban.

Gratulálunk mindkét tenyészetnek a törzstenyészeti címük meghosszabbításához!