Utolsó módosítás 2021. júl. 17.
1.5 éves tenyészbikák eladóak

elado

1%

Újdonságok

Nagysikerű szakmai nap az AgroQ Kft.-ben

Idei harmadik regionális szakmai napunk Pénzesgyőr térségében, az AgroQ Kft.-ben várakozáson felüli nagy létszámú érdeklődő megjelenése mellett zajlott 2019. október 29-én – mintegy 120-an voltunk. Vendéglátónk erőfeszítését mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a tároló hangár, ahol

az előadássok, vendéglátás zajlott, a rendezvény napjának reggelére készült el és mégis minden a helyére került. Már a regisztráció alatt is többek kötött tatár bifszteket és szarvasszalámit lehetett kóstolgatni. Profi hangerősítés, nagyméretű LED fal mellett óriási elektromos hőlégfúvók és tucatnyi nagyteljesítményű gázüzemű hősugárzó segítették rendezvényünk sikeres lebonyolítását.

 

A program levezénylésében dr. Vér András, a Széchenyi Egyetem munkatársa volt a segítségünkre. Bujdosó Márton, egyesületünk elnöke megnyitó köszöntőjét követően Tarpataki Tamás, az AM helyettes-államtitkára beszélt az ágazatunk aktuális kérdéseiről; érdekes előadást hallhattunk dr. Szalka Éva dékán asszonytól (SZE) a munkaerőhiányról és a duális képzés lehetőségeiről; Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese rövid áttekintést adott szervezetük működéséről és a vöröshúsok fogyasztásösztönző akciója beindításának lehetőségeiről. Személyes beszélgetésekre is jó lehetőséget nyújtott a kávészünet, amit Szenczi Ottó professzor emeritus kiváló előadása követett az ellés körüli kockázatokról és azok hatásairól; többek között a de minimis tenyészbika támogatások első tapasztalatairól kaphattunk nagyon informatív előadást Angyal Lászlótól, a Magyar Államkincstár főosztályvezetőjétől; minden gazda különösen nagy figyelemmel hallgatta Kardos József (Hunland Kft.) elemzését az aktuális piaci tendenciákról; Egyesületünk egyik jelenleg megvalósítás alatt levő fejlesztéséről, a charolais értékindexről beszélt dr. Török Márton tenyésztésvezető. A különösen finom és bő választékú ebédet követően sor került Sándor Roxána telepvezető power pointos előadás mellett történő tenyészet-bemutatására és tekintettel a nem túlságosan kedvező időjárásra, a telep épületeinek bejárására és a bent lévő állatok megtekintésére.

Egyesületünk a tenyésztésszervezés új EU-s szabályozására is tekintettel, a versenyképesség további javításában látja a további erősödésének az útját – válaszadást a kor kihívásaira. Az eszközök közül néhány, a teljesség igénye nélkül: döntést követően nagy lendülettel megkezdődött a genomikai vizsgálatok beindítása; remélhetően hónapokon belül saját genomikai adatbázissal rendelkezünk; 10-20 tenyészetben átfogó testméretfelvételre kerül sor új, innovatív technológia alkalmazásával; a BreedPlan-nel együttműködésben a hazai charolais értékindex mellett létrehoztuk a genomikailag megnövelt pontosságú tenyészértékek alkalmazásának a kereteit a charolais fajtán belül. Ezek mellett tagjaink szakmai és szakmapolitikai tájékoztatásának elősegítése érdekében a pénzesgyőrihez hasonló regionális szakmai napok mellett többnapos szakmai konferenciákat is szervezünk, mint amilyen idén a Gyulán megrendezésre kerülő „Állategészségügyi Kihívások az Állattenyésztésben” konferencia lesz november 20-22 közt.

Még egyszer megköszönöm az AgroQ Kft.-nek, és különösen a tulajdonosának odaadó munkáját és segítségét abban, hogy ilyen magas színvonalú és emlékezetesen sikeres rendezvényt tudtunk megvalósítani!

A rendezvényről készült képsorozat ide kattintva tekinthető meg. Az előadások anyaga szokásos módon felkerül a honlapunkra és a világhálóra, így azok számára is élvezhetővé válik, akik nem tudtak részt venni a programon.