Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

2008-as WCC beszámoló

BESZÁMOLÓ

A 35. Charolais Világkongresszus magyarországi eseményeiről

2008. augusztus 15-21.

A 35. Charolais Világkongresszus eseményei a külföldi résztvevők egybehangzó állítása szerint sikeresen lezajlottak.

A Charolais International 2002-ben megrendezésre került mexikói kongresszusán született döntés arról, hogy az 1988-as Charolais Világkongresszust húsz évvel követően Magyarország ismét házigazdája lett e világtalálkozónak. Ez volt a 35. alkalom, hogy megrendezésre került a Charolais Világkongresszus, melynek különlegessége, hogy Magyarország Szlovákiával és Csehországgal közösen szervezte 2008. augusztus 15. és 26. között. Három ország együttműködésével még soha nem zajlott Világkongresszus.

Kitűzött célunk volt a húsmarhatenyésztés technológiájának fejlesztése, a marhahúsfogyasztás hazai színvonalának emelése, a vöröshúsok népszerűsítése, valamint a világ különböző területeiről érkező látogatók részére olyan programok biztosítása, mely növeli Magyarország idegenforgalmi vonzerejét. A külföldi vendégek által szerzett tapasztalatokat természetesen még nem ismerhetjük, de a helyszíni tapasztalatok szerint a tenyészetlátogatásokat követő konzultációk jól segítették nem csak egymás jobb megismerését, de az alkalmazott technológia pontosítását is, valamint új ötleteket is kaptunk. Az idegenforgalom terén kitűzött célokat bizonyosan elértük, hiszen sokan kijelentették, hogy túrizmus céljából szívesen eljönnének egy magánlátogatásra is.

A Világkongresszus programja:

A Kongresszus augusztus 15-én, Magyarországon kezdődött, a nyitó fogadással a kecskeméti Három Gúnár étteremben.

Másnap a Kiskunsági Nemzeti Park területén legelő két állományt, Anka István tenyészetét, és a Charolais Kft. állományát tekintettük meg. A tenyészet bemutatások mellett a Nemzeti Park felügyelői is tartottak egy-egy tájékoztatót. Ezt követően Lajosmizsén a Bartal tanyán régi pásztorételekből kaptak ízelítőt a gyönyörűen berendezett és teljesen tisztává varázsolt nagyistállóban. A Világkongresszus látogatói egy-egy cserépre felírhatták a neveiket és ez ­ mintegy burkolatként felkerült a Kongresszus emlékoszlopára. Az állatversenyen nem megjelenő legkiválóbb állatok ivadékcsoportonkénti bemutatására is itt került sor ­ szépen kialakított környezetben. Este a Lajosmizsei Tanyacsárdában ökörsütéssel egybekötött csikós bemutatón vett részt a közönség. Ezen a napon a látogatók száma meghaladta a kétszáz személyt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 17-én került sor a Világkongresszus szakmailag kiemelt fontosságú napjára, amit Lajosmizsén, a Gerébi Kúria Hotelben és térségében rendeztünk meg. A délelőtti tenyészállat verseny és állatbemutató eseményeivel párhuzamosan lezajlott a közgyűlés is. Az állatverseny ­ melyen a 14 kiállító 60 kiállított állatából 32 vett részt ­ állatbírálója Francois Gouthe, a Francia Charolais Tenyésztő Egyesület alelnöke, több mint 300 tehenes állomány tenyésztője volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Charolais International nevű, a világ charolais tenyésztőit összefogó nemzetközi szervezet megválasztotta az új tisztségviselőit. Így Bill Dunlop, az Ausztrál tenyésztőszervezet elnöke lett az elnök; Lee Eaton az USA tenyésztőszervezetének elnöke az első alelnök. A második alelnök a fajta eredetéből következően minden esetben francia, Michel Baudot Francia tenyésztőszervezet elnöke személyében került megválasztásra. Megerősítésre került, hogy a következő Technikai Bizottsági Ülésre Ausztráliában kerül sor 2009-ben, valamint 2010-ben az USA-ban lesz a 36. Charolais Világkongresszus. Elfogadtuk, hogy 2011-ben Svédország rendezi a Technikai Bizottsági Ülést. Délután sor került a Konferenciára, melynek kiemelt témája a tenyészérték becslés volt. Ezzel három előadó is foglalkozott, majd a fajta aktuális kérdéseiről értékes vita zárta a konferenciát. Az előadások részletes anyaga a Világkongresszus Programfüzetében is megjelent.

 

 Augusztus 18-án a mintegy 150 fős csoport irányt vett a Hortobágyra, ahol lovaskocsis túrán vettünk részt. A bivalyok, mangalicák, racka juhok mellett megnéztük a ménest és egy magyar szürkemarha gulyát is. Láttuk a „pusztaötöst” és az ökörfogatot, de a vállalkozó kedvűeknek a csikósnyereg használatát is ki lehetett próbálni a csikós bemutatót követően. A Kilenclyukú híd és a Csárda mellett volt szerencsénk a Hídi vásár hangulatát is megtapasztalni. Este a Lillafüredi Palotaszállót és környezetét csodálhatták meg a látogatók.

 

 

 

 

 

 

Augusztus 19-én két tenyészet meglátogatására került sor az Abauji Charolais Zrt.-ben és a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-ben. Mindkét helyszínen nagyon szépen előkészített környezetben került sor a prezentációra. A versenyeken legjobb eredményeket elérő állatok az elnyert díjaikkal együtt külön-külön is bemutatásra kerültek. A szakmai programok – a kapcsolódó előadásokkal együtt ­ összességében alkalmasak voltak a hazai charolais tenyésztés szintjének a bemutatására és a körülmények szemléltetésére. Este a Tokaji Kereskedőház Zrt. Szögi Pincészetében megnéztük Bormúzeumot és mindenki benyomást szerezhetett, milyen nagy is ez a pince. A kóstolt borok között mindenki talált ízlésének megfelelőt. A délelőtti szakmai program helyett többen inkább a Miskolc-Tapolcai Barlangfürdő szépségeit csodálták meg, amit követően ebédre csatlakoztak a társasághoz.

 

 

 

 

 

 

Bár a pincelátogatást követően augusztus 20-án többen inkább egy jó alvást követően egyenesen Budapestre indultak, az a hárombusznyi vendég, aki vállalta a hajnali kelést, hogy 8 órára elfoglalja a helyét Debrecenben a Virágkarnevál valamelyik tribünjén, a legnagyobb elismerés hangján beszélt a látottakról. Nem bánták meg, hogy ezt a programot választották; többen mondták, hogy ekkora nagy forgatagra nem számítottak. A magyarországi záró fogadása a Budapest nevű hajón zajlott ­ hajóról történő városnézéssel egybekötve. A Az est fénypontja természetesen a tűzijáték volt amelytől mindenki el volt ragadtatva.

 

 

 

 

 

 

Augusztus 21-én reggel rövid budapesti városnézéssel zárultak a magyarországi események, majd a csoport a koradélutáni órákban Pozsonyba érkezett.

A program 21-én Szlovákiában, majd 23-án Csehországban folytatódott, ahol augusztus 26-án záróünnepséggel fejeződött be. A teljes részletes programot a programfüzet tartalmazza.

A résztvevők a föld 19 országából érkeztek. A részvételre változatos bontásban volt lehetőség, hiszen az előtúrára, a magyar, szlovák és cseh programra külön-külön is lehetett jelentkezni. A legnagyobb létszám egy alkalommal mintegy 200 fő vendég volt, de az említett sajátosság miatt összességében 220 fő résztvevő volt. Például Ausztráliából 31 fő, Brazíliából 4 fő, az USA-ból 15, Kanadából 25, Írországból 12, Nagy-Britanniából 18 fő. De érkeztek vendégeink Mexikóból, Németországból, Szlovákiából, Csehországból, Magyarországról, Új-Zélandból, Franciaországból, Ukrajnából, Olaszországból, Horvátországból, Dániából, Svédországból, Hollandiából is. Valószínűleg az éppen kitört Grúz háború megakadályozta egy nagyobb létszám csoport érkezését Grúziából.

A két évente megrendezésre kerülő Világkongresszus szervezésének presztízsét jól reprezentálja, ha felsoroljuk a rendező országokat: 2002 – Mexikó, 2004 – Brazília, 2006 – Kanada, 2008 – Magyarország-Szlovákia-Csehország, 2010 – USA, 2012 – Ausztrália, 2014 – Franciaország. Az eddigi információk és visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a vendégeink jól érezték magukat, a szakmai programjaink, természeti szépségeink, kulturális programjaink tetszettek, ételeink ízlettek. A szakmai célkitűzéseink teljesültek, a magyar mezőgazdaság mikro, kis, közepes és nagyüzemeinek legjobbjait megmutatjuk a Világkongresszus vendégeinek. Ők termelési színvonaluk, felkészültségük, eszközeik, állataik, technológiáik stb. alapján alkalmasak voltak a Magyar termelési színvonal méltó reprezentálására.

A Világkongresszus egy új lökést adott hazánk húsmarhatenyésztési kultúrájának fejlesztéséhez, erősítette a tenyészérték-becslés szakmai ismereteit, fejlesztette a hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatokat, várhatóan megkönnyíti a nemzetközi szakmai együttműködést. Magyarország természeti értékeinek, építészetének, kultúrájának, gasztronómiai sajátosságainak színvonalas bemutatása révén pozitív hatást gyakorolt hazánk idegenforgalmának alakulására.

                                                                                              Domokos Zoltán

                                                                                                   ügyvezető