Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

Az ivarzás

Előszó: Magyarország húsmarhatenyészeteiben általában alacsony hatékonysággal működik a mesterséges termékenyítés. Természetesen ennek sok oka lehet: a néha szélsőségesen ingadozó mennyiségű és gyenge minőségű takarmány, a leromlott kondíció és ennek következtében nem fertilis nőivarú állat, a gyenge termékenyítő képességű sperma, a nem szakszerű technikával dolgozó inszeminátor stb. De mind közül a legnagyobb gond az ivarzó állatok észlelése. Ezt taglalja a következő cikk.(Charolais Journal 2000. március 78. oldal)

Az ivarzás

Fordította: Domokos Zoltán

A sikeres mesterségestermékenyítési program kulcsa az ivarzás pontos felismerése.

Az ön mesterséges termékenyítési programja milyen sikeres? Jönnnek-e azok az eredmények, amelyeket szeretne? Ha nem, lehetséges, hogy nagyon közel áll a sikerhez.

A sikeres mesterséges termékenyítési program legmeghatározóbb faktora az ivarzásmegfigyelés pontossága. Rendszerint a vemhesség arányával mérhető a sikeres mesterséges termékenyítési program. A vemhesülési százalékot végül is a pontos ivarzás megfigyelés, az inszemiunátor hatékonysága, a nőivarú állatok és a sperma fertilitása határozza meg, melyek közül az ivarzás felismerése a legfontosabb.

“A legfertilisebb sperma, és a legjobb inszeminátor sem tudja legyőzni a tehenek rossz időpontban történő termékenyítésének a problémáját.”mondja Tom Geary, az USDA Mezőgazdasági Kutató Szolgálatának kutatója.

A húsmarhák esetében a vizuális megfigyelés a legszélesebb körben alkalmazott módszere az ivarzás megállapításának. Ennek ellenére – mondja Geary – a legtöbb tenyésztőnek néhány korrekciót kell alkalmaznia az ivarzás meghatározásának folyamatában, a hatékonyság és a megbízhatóság növelése érdekében.

“Sok oka van annak, hogy miért hiányoljuk az ivarzást, amikor kizárólag vizuális megfigyelést alkalmazunk.” mondja Geary. “A legfontosabb, hogy nem töltünk elég időt a tehenek megfigyelésével, az ivarzás jegyeit kutatva.”

A rossz időben történő termékenyítés elkerülése érdekében végzett ivarzásszinkronizálás nagyon hatékony lehet. Az ivarzásszinkronizálás lerövidítheti a 21 napos ivarzásmegfigyelést egy ötnapos periódusra. Nem csak, hogy az ivarzásszinkronizálás csökkenti az ivarzás jegyeinek értékelésével töltött napok számát, hanem az ivarzás megfigyelésének biztonságát is növeli.

Geary kutatásai és számításai szerint az ivarzásszinkronizálás alkalmazása minden ivarzó tehén esetében 10 %-kal növeli az észlelés valószínűségét. Az ok egyszerű. Ha az ivarzás 21 nap folyamán mutatkozik, egy időben csak egy - két tehén fog ivarzani, és elég nehézkes számukra, hogy másokat találjonak, amelyek ugrálni fogják őket. Ha az ivarzás mindössze öt nap folyamán jelentkezik, nagyobb az egy időben ivarzó tehenek száma, ezáltal több ugrálás figyelhető meg.

A húshasznú nőivarú állatok számára nagyszámú ivarzásszinkronizálási program elfogadható. Mint például: MGA/PGF, Syncro-Mate-B, a PGF egy-két injekciója és a Select Synch. Mindegyik eljárásnak vannak előnyei és hátányai, így egy program kiválasztása az állataitól, céljaitól, lehetőségeitől és forrásaitól függ.

A megfigyelés időtartama alapvetően fontos

Geary azt is gondolja, hogy a tenyésztők sokkal több természetes ivarzást mulasztanak el, mint szinkronizálás által kiváltott ivarzást, mivel a napi megfigyelések időtartama tipikus. Az ivarzás megfigyelésének régi standardja volt 30 perc reggel és este is. De az újabb kutratások azt mutatják, hogy míg a szinkonizált tehenek 3 %-a mutatja az ivarzás jeleit éjszaka, addig a természetes ivarzások mintegy 28 %-a jelentkezik az éjszaka folyamán.

“Abban az esetben, ha minden tehén és üsző ivarzana 8-12 óra hosszáig, melynek jelei az ugrálás aktivitásában mutatkoznának, akkor talán elég lenne ez a rövid idő is az ivarzás észlelésére.” mondja Geary. De a marha nem mindig úgy viselkedik, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, ezért Geary azt javasolja, hogy még egy újabb megfigyelési periódust iktassunk be dél és este hat között. Ez az extra megfigyelés növel az ivarzó tehenek és üszők kiszűrésének az arányát, ilyenformán fokozva a döntés biztonságát, hogy mikor kellene a termékenyítést végezni.

Geary azt is javasolja a tenyésztőknek, hogy fokozni kell az anyagi érdekeltséget az ivarzás felismerésében. Kutatások alapján kimondható, hogy az “intenzív ivarzás felismerés” lehet ugyanolyan pontos, mint az elektronikus ivarzásfelismerő segédeszköz, mint például a HeatWach. Az intenzív ivarzás megfigyelés reggel is és este is két-két óra időbefektetést igényel, valamint egy órát dél körül. Az extra időbefektetés kétségtelenül meghozza az eredményét. Geary úgy találta, hogy a HeatWach és az intenzív ivarzás megfigyelés azonos mértékben volt hatékony a tehenek ivarzásának a felismerésében.

A HeatWach hatékonyan felismeri a tenyészeten belül ivarzó tehenek és üszők 89-100 %-át. Ezen nőivarú állatok 88-100 %-ának kiszűrése megbízható, tehát valóban ivarzik. Az ivarzás vízuális megfigyelése – felhasználva erre a célra 30-60 percet minden reggel és este – ugyanolyan megbízható, csak kevésbé hatékony.

Ez azt jelenti, hogy a vizuálisan kiszűrt tehenek valószínűleg valóban ivarzanak, de néhány ténylegesen ivarzó tehenet nem vesznek észre. A vizuális megfigyelés nem szűrte ki 22-31 %-át a szinkronizálással kiváltottan ivarzó teheneknek és akár 80 %-át a spontán ivarzóknak.

A rangsorban hátrébb levő, engedékeny, alázatos tehenek ivarzásának felfedezésében segíthet egy másik menedzselési technika, miszerint a láthatóan ivarzó tehenek gulyából történő eltávolítását követően legalább 30 percig folytatni kell a megfigyelést. “Amikor több tehén is ivarzik,” állítja Geary “ a legvisszahúzódóbb tehenek gyakran észrevétlenek maradnak.”

Az ivarzás kezdetének mégpontosabb felismerése fokozza a fogamzási és vemhesülési arányt. Míg a napi kétszeri, 30-30 perces megfigyelés esetén a fogamzási arány 62 % volt, addig az intenzív megfigyelés módszerének alkalmazásával ez az arány 82 %-ra felugrott. A vemhesülési arány megduplázódott, 35-ről 71 %-ra emelkedett az intenzív megfigyelés módszerének alkalmazásával.

Az ivarzás jeleinek kutatása

Bár az ivarzás egyedüli biztos jele, hogy az állat “állja az ugrálást”, vannak egyéb jelek is, melyek segíthetnek hajszálpontosan kiszűrni az ivarzó teheneket. Az ivarzás másodlagos jelei, hogy ugrálni próbál, követi és a fejét a hátára, farára teszi egy másik tehénnek, vagy üszőnek. Néhány tehén bőg, nyugtalanná válik, a kerítés mentén lépdel és a szokásosnál többet járkál – keresve a bikát. Néha tiszta nyálka látható a farán, vagy fonalszerű képlet formájában a péráján.

Kaphatók viszont a piacon olyan eszközök is, melyek segítséget nyújtanak az ivarzás felismerésében. Vegyük figyelembe, hogy bámilyen segédeszköz alkalmazása is csak kiegészítője lehet a vizuális megfigyelésnek. A vizuális megfigyelést segítő eszközök listája és alkalmazásuk az 1. táblázatban található.

1. táblázat

A segédeszköz típusa

Alkalmazás módja

A felismerés módszere

Költsége

Kamar Detector

A farbúb és a csípőcsont között, a keresztcsont felett rögzítik, ragasztó alkalmazásával.

Fehér marad, ameddig az ugró tehén a súlyával összenyomva azt nem aktivizálja, ekkor élénkpirossá válik.

1-2 $/tehén

(Mo-n

332 Ft+ ÁFA)

Bovine Beacon

“Marha jeltűz”

A tehén farbúbjára ragasztják.

Fluoreszkáló festéket tartalmaz, mely világít a sötétben, ha egy másik tehén ráugrott.

1-2 $/tehén

(Mo-n

524 Ft+ ÁFA)

Festett/krétázott farbúb

Szétmaszatol bőséges mennyiségű krétát, vagy megfesti a tehén farbúbját.

Amikor a kréta szétradírozódott a farbúbon, akkor állta az ugrálást.

Kevesebb, mint egy $/tehén

Chin-Ball Marker vagy

Áll-labda jelző

A jelzőeszközt a keresőbika, vagy androgénezett tehén álla alá helyezik.

Az állat, amely koptatja az eszközt, az ugrálja és lecsúszik az ivarzó tehénről, miközben tintajelet hagy a tehén hátán és csípőjén.

150 $ plussz tinta

A tenyésztők számára talán előnyösebbek a próbahímek, mivel ezek elősegítik az ivarzás vizuális észlelését. A lehetőségek között szerepelnek a blokkolt péniszű “penil-blocked” bikák, vazektomizált bikák, máshol kivezetett péniszű bikák, eltávolított mellékheréjű bikák és androgénezett nőivarú állatok.

2. táblázat

Próbahím típusa

Eljárás

Előnyök

Hátrányok

Blokkolt hímvesszőjű bika

A péniszblokkoló eszközt az állatorvos helyezi el.

 1. Megengedi a normális ugrást
 2. Megelőzi a pénisz kiöltést
 3. Segít a nemi úton terjedő betegségek megelőzésében.

Csak egy évig hatékony, mivel a bikák kezdik elveszíteni a szexuális késztetésüket.

Vazektomizált bika

Műtéti eljárás az ondóelvezető cső elvágásával (csővezeték, mely a herétől a hímvesszőig szállítja a spermát) sterilitást okoz.

 1. Normális libidó
 2. Az ivarzás stimulálásának kiváltása a steril bikák használatával növeli a mesterséges termékenyítésnél elérhető fogamzási arányt.
 1. Terjesztheti a nemi betegségeket.

Máshol kivezetett péniszű bikák,

A vasora és pénisz más irányba vezetése. A vasora egyik oldalra történő elmozdítása azt eredményezi, hogy nem esik egybe a pérával, ezzel megelőzi a termékenyülést.

 1. Jobb az ivarzó nőivarúak jelzésére, mint a vazektomizált, vagy a blokkolt péniszű hímek.
 2. Nem terjeszti a nemi betegségeket.
 3. A szexuális viselkedés nem csökken, tehát hosszabb hasznos élettartam.

Nincs tudomásunk hátrányáról.

Eltávolított mellékheréjű bikák

A mellékhere “farkának”eltávolítása megakadályozza a spermát, hogy elérje a péniszt.

 1. Viszonylag egyszerű a végrehajtása.
 2. Gazdaságos módszere a próbahímek előkészítésének.
 1. Párosodás megtörténhet.
 2. Terjesztheti a nemi betegségeket.

Androgénezett nőivarú állatok

Tesztoszteron propionát injekciók a fedeztetési idény előtt, vagy Synovex-H implantátum.

 1. Hosszabb hasznos élettartam.
 2. Biztonságosabb, mint a bikák.
 3. Az injekciók olcsóbbak, mint a műtéti beavatkozással átalakított bikák.
 4. Androgénezett lehet egyolyan tehén, amelyik elveszítette a borját, így nem kell plussz álatokat tartani a tél folyamán.

Nincs ismert hátránya.

Az ön saját tenyészetében az ivarzás menedzselési tervének és a forrásoknak, lehetőségeknek együttesen kell meghatározniuk a módszert; a próbahímek bármelyik típusa használható. A 2. táblázat sorraveszi a különbségeket a lehetséges próbahímek között. A próbahímek hasznos segítséget nyújtanak a tenyésztőknek az ivarzás vizuális észlelésében. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai.

Az ivarzás észlelése önmagában még nem elégséges a mesterséges termékenyítési program sikeréhez. Fontos, hogy módszeresen abban az időszakban inszemináljunk, amikor az ovuláció bekövetkezik. Az ovuláció 26-32 órával az ivarzás kezdete után következik be, ezért a kutatók azt javasolják, hogy a tenyésztők 12 órával az ivarzás megfigyelése után inszemináljanak.

Geary adatai szerint magasabb vemhesülési arány fog bekövetkezni, ha a teheneket egy kicsit hamarabb veszik tenyésztésbe és nem a tizenkétórás szabály szerint. Azt mondja, ha egy tehén még 12 órával az elő megfigyelés után is ivarzik, sokkal jobb akkor termékenyíteni, mint újabb 12 órás várakozás után.

“Miért akarunk mi 15-20 $-t költeni a legjobb spermára, néha 3-10 $ -t a szinkronizálásra és a lehető legkevesebbet az ivarzás megállapítására?” kérdezi Geary. “A válasz erre az, hogy azt gondoljuk, ezzel pénzt spórolhatunk meg. De valóban takarítunk-e meg pénzt, vagy egyszerűen csak a sikereinket veszélyeztetjük?”

Valójában, amit megnyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon.