Utolsó módosítás 2022. jan. 18.
STV minősítés Bekecsen

elado

1%

Újdonságok

STV minősítés Bekecsen

2022.01.18.-án a Hegyalja-Bos Kft. bekecsi telepén került sor a 10 db STV-be állított növendékbika minősítésére. A bikák ultrahangos húsminőség vizsgálatát követően a küllembírálatban az ügyvezetés dolgozói mellett Szloboda Béla vett részt. Végül 1 db A3 - tenyésztésre javasolt, 3 db A2 - tenyésztésre alkalmas és 6 db A1 - tenyésztésre nem javasolt minősítést rögzíthettünk a jegyzőkönyvben.

Tenyészetlátogatás Fürjes Péternél

2022.01.13.-án Fürjes Péter tenyésztőnél tettem látogatást. A tenyésztő Felsővadászon tartja állatait, mely 21 tehenet, 15 vemhes üszőt és 1 tenyészbikát számlál. Árutermelő állomány, mely nem rendelkezik pedigrével, de a charolais fajtajellegnek többnyire megfelelő állatok jó kondícióban voltak és jó körülmények közt láthattam őket. 

Tenyészetlátogatás Lajosmizse határában

2022. január 11-én Juhász Pintér Imre tenyészetébe látogattunk el. Az állomány közel 60 tehénből és szaporulatából áll, valamint Anka István törzstenyészetéből származó bika fedezi az állományt. Az állatok megtekintése után sor került a jövőbeni elképzelések megbeszélésére is.

Üsző minősítés Verpeléten

Az idei évet Köteles Norbert verpeléti tenyészetében nyitottuk január 7-én. A tenyészetben elvégeztük a 1,5-2 éves üszők küllempontozását valamint ultrahangos húsminőség-vizsgálatát is, továbbá sor került az üszők mérlegelésére.

Tenyészetlátogatás Varsányban

December 15-én ügyvezetői látogatás történt Kiss László tenyészetében, Varsányban. A tenyészet új tagunk, a telepen komoly beruházások zajlottak az elmúlt időszakban, javítandó az árutermelő, átkeresztezett állomány elhelyezését. Munkájukhoz gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

STV indítás Emmer Konrád tenyészetében

2021.12.02.-én indított STV-t Emmer Konrád tenyészete. Az indító mérlegelésen a Komárom-Esztergom megyei állattenyésztési felügyelő és az egyesület képviselője is részt vett, ahol 10 állat került beállításra. A tenyészetben ez az első önálló STV, kíváncsian várjuk az eredményeket.  

Tenyészetlátogatás Karpatus pusztán

2021.12.02.-én a Komárom-Esztergom megyei Császár településhez tartozó Karpatuspusztára látogattunk, ahol Molnár Tibor tartja charolais és néhány régebbi limousin x charolais keresztezett állományát. A tenyésztő hosszú ideje charolais bikát használ, s zömében már charolais jellegű az állománya. A közel 30 tehén és szaporulata mellett a környékből felvásárolt borjak hízlalásával is foglalkozik. Állatait jó kondícióban, jó körülmények között tartja, így öröm volt ránézni tenyészetére.  

Tenyészetlátogatás Zircen

2021.12.01.-én Zirc határában Sári Kristóf tenyészetébe látogattunk, ahol megtekintettük a közelből, Hanich Zalán tenyészetéből vásárolt üszőit, illetve a hozzájuk vásárolt, franciaországból a nyáron érkezett fiatal tenyészbikát. A tenyészet kis létszámú állattal kezdte gazdálkodását, de tervei között van a terület és az állomány bővítése. A fajta nagyon meggyőző eredményeket hoz számára. A másik tenyészethez hasonlóan itt is kizárólag a legelő, valamint behajtást követően a réti széna fedezi az állatok takarmányszükségletét, ami bármiféle kiegészítés nélkül is nagyon jó kondícióban tartja őket.

Tenyészetlátogatás Békéscsaba határában

2021.11.30.-án Kesjár Zoltán békéscsabai tenyészetébe látogattunk, ahol megtekintettük néhány tehenes állományát, bikáját és azok utódait, valamint beszélgettünk a jövőbeni terveiről és lehetőségeiről. 

Üsző bírálat Pusztaföldváron

2021.11.30.-án dr. Baranyi István pusztaföldvári tenyészetében tartottunk küllembírálatot és ultrahangos húsminőség vizsgálatot, a tenyészetben született üszőcsapatnál. 

Tenyészetlátogatás Mezőberényben

2021.11.29.-én Garzó Elek Jánosné tenyészetében megtekintettük a Baranyi Istvántól vásárolt üsző állományát, amellyel charolais tenyésztésüket szeretnék megalapozni. A gazdaság korábban magyartarka állománnyal dolgozott, illetve vásárolt bikákat hízlalt.

Tenyészetlátogatás Püspökladányon

2021.11.25.-én Szabó Imre Püspökladányi tagunk tenyészetébe látogattunk, ahol megtekintettük állományát és beszélgettünk a jövővel kapcsolatos tervekről. A gazdaságában magyar szürke teheneken használ charolais bikát, illetve néhány keresztezett üszőt is tenyésztésbe vont már. 

Új, korszerűbb felületen az eladó állatok

Elkészült, és a mai naptól tagjaink számára elérhető, használható az új, korszerűbb 'Eladó' oldalunk, mely a régi 'Eladó' rovatot váltja fel

Cikk folytatása

Bika minősítés Lajosmizsén

2021.11.17.-én került sor a Charolais Kft. korábban zárt 3 STV csoport minősítéséből kimaradt 17 állat küllembírálatára. 

A minősítésen részt vett Anka István, Darmó-Csőke Dóra és Holló Dániel. A szemrevételezett állatok közűl 3 db A2 - tenyésztésre alkalmas és 3 db A3 - tenyésztésre javasolt állat került ki. 

Üsző minősítés Csobádon

2021.11.10.-én az Abaúji Charolais Kft. csobádi telepén kerültek bírálatra a tenyészet üszői. Az állatok egy része a bírálatott követő napokban elszállításra is került új tulajdonosához. 

Szakmai nap Hajdúnánáson

November 9-én a hajdúnánási Hotel Mediánban került megrendezésre idei első szakmai napunk. A rendezvény házigazdája Nyakas Dávid, hajdúnánási törzstenyésztőnk volt.

Cikk folytatása

Ismét online KSTV-t követő bikaárverés!

A november 3-án minősített KSTV-t követően, 2021. november 11-én online árverés indul, Egyesületünk történetében másodszor!

A beállított 20 bikából 10 kerül árverésre. Az állatok részletes adatai, képei, videója megtalálhatók a https://arveres.charolais.hu/ oldalon, ahol rövid regisztrációt követően lehet licitálni is.

A bikákat lehetőség van élőben is megtekinteni egyesületünk kaposvári Regionális Szakmai Napja keretében november 11-én,

Cikk folytatása

Szakmai nap és árverési bikabemutató Kaposváron

Az idén őszre szervezett két szakmai napunk második állomása november 11.-én Kaposváron lesz, melynek meghívóját alább találhatják. A rendezvényre várjuk azon tenyésztőket és érdeklődőket is, akik nem tagjai Egyesületünknek. A délelőtti előadásokat követően a MATE tanüzemében a charolais KSTV és az online árverésre kerülő KSTV-s bikák megtekintésére kerül sor. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Cikk folytatása

Közgyűlés Inárcson

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete 2021.10.28.-án tartotta közgyűlését Inárcson.

Ez alkalommal 39 szavazattal rendelkező adhatta le voksát a meghirdetett napirendi pontokban. Elfogadásra került a Tenyésztési program és a versenyszabályzat módosítása, illetve az alapszabály módosítás is napirenden volt, melyről a következő közgyűlésen megjelentek szavazhatnak. A 9 tagú elnökségből 1 tag pótlására is sor került, ahol Lamos Andrea jászágói tenyésztőtársunk került megválasztásra.

Üsző bírálat a Mega-Logistic Zrt. tenyészetében

2021.10.03.-án vasárnap, a Kaposvári Állattenyésztési Napok helyszínének közelségét kihasználva ultrahangozásra és küllemi bírálatra került a hajmási telephelyű Mega-Logistic Zrt. 5 db éves üszője.

Üsző bírálat Kunadacson

2021. 09. 30-án Kunadacson, Anka István tenyészetében jártunk.

A 24 db éves üsző bírálatát és ultrahangos húsminőség vizsgálatát Holló Dániel végezte el.

Tenyésztési Szakbizottsági ülés Üllőn

2021. 09. 16-án tartotta az Egyesület a Tenyésztési Szakbizottsági ülését Üllőn.

Az ülésen néhány kivételtől eltekintve minden törzstenyészet képviselője jelen volt.

Sikeresen kidolgozásra került Egyesületünk új Tenyésztési Programja, mely Elnökségi jóváhagyást követően fog a Közgyűlés elé kerülni.

Charolais és aubrac a 2021-es Farmer-Expón

A jubileumi XXX. Farmer-Expón a charolais fajtát egy fiatal tenyészbika és egy kétéves üsző, míg sz aubrac fajtát sok év kihagyás után

Cikk folytatása

Figyelemfelhívás szállításra alklamatlan állatok rakodásának tilalmára

A közelmúltban a NÉbiH figyelmeztetést adott ki arra vonatkozóan, hogy szállításra alklamatlan állatok rakodása tilos. Amennyiben bebizonyosodik,

Cikk folytatása

STV minősítés a Néma Kft. tenyészetében

2021.07.07.-én Akasztón, a Néma Kft. tenyészetében tartottunk STV minősítést.

Cikk folytatása

Tenyészetlátogatás Hejcén

2022.01.13.-án Haraszinné Borbély Vanda hejcei tenyészetét Haraszin Zoltánnal tekintettük meg. Az árutermelő állatok többnyire Csobádról és Szerencsről kerültek az állományba, melynek mérete közel 70 tehenet számlál. Tenyészbikái szintén Szerencsről származnak.

Tenyészetlátogatás Galváczki Tamás tenyészetében

2022.01.13-a reggelén Galváczki Tamás és testvére fogadott a felsővadászi telephelyükön, ahol a nagyjából 75 egyedet számláló tehénállományukat tartják. Az állomány vegyes húshasznú állatokból áll, amelyre charolais bikát használnak tuljadonosaik. Közösen megteintettük az állományt, beszéltünk a jövőbeni tervekről és a felvetődött kérdésekről. 

Üsző bírálat Oláh Pál tenyészetében

2022. január 11-én Oláh Pál kunadacsi tenyészetében jártunk. 21 darab 1,5 éves üsző küllempontozását, valamint ultrahangos húsminőség-vizsgálatát végeztük el.

Boldog, békés karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Tenyészetlátogatás Süttőn

2021.12.02.-én Gelbmann Ferenc Süttő melletti tenyészetében jártunk, ahol a frissen belépett tenyészet állatait szemléltük meg, sajnos a késői időpont miatt csak röviden tudtuk az állatokat megnézni a sötétedés előtt. Ezt követően átbeszéltük a lehetőségeket, terveket a jövővel kapcsolatban. 

Tenyészetlátogatás Dadon

2021.12.02.-án Dad településen jártunk Szabó Zoltán tenyészetében, aki kis létszámú tehén állományával lépett be egyesületünkbe. A főleg charolais jellegű állományon a Néma Kft.-től származó bika fedez. 

Tenyészetlátogatás Gézaházán

2021.12.01.-én a Csesznek közeli Gézaházán jártunk, ahol Kovács Dávid állományát tekinthettük meg. A vegyes húshasznú állomány fedezésére a környező aubrac tenyészetből vásároltak tenyészbikát, aminek nyugodtsága és az utána született borjak külleme is elnyerte a gazda tetszését. 

Tenyészetlátogatás Nagyesztergáron

2021.12.01.-én Hanich Zalán aubrac tenyészetébe látogattunk, ahol átbeszéltük a jövőbeni terveiket és az ehhez szükséges tennivalókat. A tenyészetben korábban tett látogatás alkalmával átbeszélteknek köszönhetően sok pozitív változás történt, s szeretnék a jelenlegi 30 tehenes állományt bővíteni. A fajta nagy örömünkre a környező gazdálkodók figyelmét is felkeltette, így a szűk környezetben többen is vásároltak már az innen származó pedigrés üszők és tenyészbikává minősült állatok közül. 

Üsző bírálat Újkígyóson

2021.11.30.-án a NAT-SER Kft. újkígyósi tenyészetében bíráltuk és ultrahangos vizsgálat alá vetettük a tenyészet 2 éves üszőit valamint megtekintettünk egy franciaországi árverésen nemrég megvásárolt, és onnan behozott üszőket.  

Üsző minősítés Csürhés Tamás tenyészetében

2021.11.29.-én a nap zárásaként Kaszaperre érkeztünk, ahol Csürhés Tamás üszőit küllembíráltuk, illetve a tenyészetben STV indítást is végeztünk. A munka végén már a lámpafény segítségére is szükség volt. 

Üsző minősítés Szeghalmon

2021.11.29.-én Szeghalmon, Vig Péter és Vig Zoltán tenyészetében esett át küllembírálaton és ultrahangos húsminőség vizsgálaton a Charolais-Farm Kft. tenyészetéből származó üszőcsoport, illetve néhány, már a tenyészetben született, szintén az akasztói törzstenyészetből korábban vásárolt tehén utódja.

Üsző minősítés és ultrahangozás Szabó Károlynál

2021.11.25.-én Szabó Károly tenyésztőnk Tépe határában lévő gazdaságában tartottunk küllemi bírálatot és ultrahangos húsminőség vizsgálatot a nála található, részben saját nevelésű, részben Csürhés Tamás törzstenyészetéből vásárolt üszői esetén. A bírálatot megelőzően áttekintettük az állományt, s fajtajelleg vizsgálatát is rögzítettük, hogy a jövőben születő borjak törzskönyvezését elősegítsük. 

STV minősítés Kunadacson

Anka István kunadacsi tenyésztő telepén 9 db stv-t zárt tenyészbika jelölt minősítését végeztük el 2021.11.17-én. 

A küllembírálatot követően 5 db A3 - tenyésztésre javasolt és 4 db A1 - tenyésztésre nem javasolt állat került a jegyzőkönyvre. A minősítést követően elvégeztük a bikák ultrahangos vizsgálatait is. 

Üsző minősítés Homrogdon

Az Abaúji Papp Charolais Kft. tenyészetének 1,5-2 éves üsző évjáratának közel fele került küllembírálatra és ultrahangos húsminőség vizsgálatra 2021.11.12.-én. A minősített 59 üsző már megkapta pedigréit és új gazdájukhoz került. 

Kaposvári Szakmai Nap

Az idei utolsó szakmai napunkra november 11-én került sor Kaposvár-Toponáron, a Fekete István Látogatóközpontban, majd az előadásokat követően a MATE Kaposvári Campus tanüzemében zajló KSTV-ben részt vett, árverésre kerülő bikák megtekintésére volt lehetőség.

Cikk folytatása

Üsző bírálat Hódoson a Szerencsi Mg. Zrt. telepén

2021.október végén és november elején több alkalmmal látogattunk el a Szerencsi Mg. Zrt. hódosi szarvasmarha telepére, ahol a két éves üszők küllembírálatát és ultrahangos húsminőség vizsgálatát folytattuk le. A lebírált üszők azóta már a származási igazolásaikat is megkapták és egy részük már új gazdára is talált. 

KSTV minősítés Kaposváron

A Kaposváron futó harmadik KSTV bikáinak minősítésére 2021.11.03.-án került sor. A 2 csoportban indult 20 tenyészbika jelölt küllemi bírálatát Dr. Török Márton és a Tenyésztési Szakbizottság IB tagjai valamint

Cikk folytatása

Szakmai napra várjuk a tenyésztőket Hajdúnánásra

Az idén őszre szervezett két szakmai napunk első állomása november 9.-én Hajdúnánáson lesz, melynek meghívóját alább találhatják. A rendezvényre várjuk azon tenyésztőket és érdeklődőket is, akik nem tagjai Egyesületünknek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Cikk folytatása

Elérhetők az első genom-tenyészértékek!

Jelentős előrelépés történt egyesületünk életében: október 20. óta elérhetőek az első, genom-adatokat is magukba foglaló BreedPlan tenyészértékek a lekérdező felületen!

Bár még nincs feldolgozva az összes (több mint 8000!) levizsgált állat SNP-adata,

Cikk folytatása

Kaposvári Állattenyésztési Napok

2021.10.01-03. között került megrendezésre a Kaposvári Állattenyésztési Napok, mely a megszokott helyen és formában várta az érdeklődőket. 

A kiállításon a charolais fajtát

Cikk folytatása

Véget ért a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hódmezővásárhelyen

A tavalyi évben elmaradt és idén májusban elhalasztott XXVIII. Alföldi Állattenéysztési és Mezőgazda Napok szeptember 23-25. között került megrendezésre. 

Egyesületünk a hagyományokat követve

Cikk folytatása

Üsző ultrahangozás a Charolais Kft. tenyészetében

2021.09.09.-én a Charolais Kft. lajosmizsei tenyészetében 79 db másfél-két éves üsző ultrahangos húsminőség vizsgálatára került sor. A vizsgálatot Holló Dániel végezte, melyek eredményei a kiértékelést követően Breedplan tenyészértékbecslésre lesznek kiküldve Ausztráliába. 

Ismét tenyészbika-támogatás szeptember 1-től!

A tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatását a 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet szabályozza. A rendelet július 17-én módosult! A legfontosabb változás a tavalyi évhez képest, hogy csak a bikák ELSŐ tenyésztésbe állítása támogatható,

Cikk folytatása

Ismét Akasztón minősítettünk, ezúttal a Charolais-Farm Kft. tenyészetében

2021.07.14.-én Akasztón, a Charolais-Farm Kft. tenyészetében tartottunk STV minősítést.

Cikk folytatása

Üsző bírálat Emmer Konrád tenyészetében

2021.06.29.-én a Komárom-Esztergom megyei Mocsa közelében található Emmer Konrád tenyészetébe látogattunk, ahol a másfél éves üszők bírálatát és ultrahangos vizsgálatot végezte el Holló Dániel. Az állatokat a tenyészet saját maga szeretné tenyésztésbe állítani.