Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

Újdonságok

Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

Meghívó

A CHAROLAIS Kft. sok szeretettel meghívja Önt

a 2024. július 24-én (szerda)

megrendezésre kerülő

Jubileumi Tenyészbika vásárra,

melyen egy szarvatlan tenyészbikát nyerhet

Cikk folytatása

Üszők küllempontozása Csobádon

Február 28-án és 29-én az Abaúji Charolais Kft. csobádi telepén jártunk. A két nap leforgása alatt 188 üsző küllempontozását végeztük el Holló Dániellel. A pedigré képes üszők két korosztályból (éves és kétéves) tevődtek össze és a minősítés óta már kézhez is kapták "jogosítványukat".

Csehországban jártunk KSTV árverésen

2024.02.19.-én egy kisebb csoporttal Bujdosó Márton (Charolais Kft.) törzstenyésztő jóvoltából Csehországba utazhattam.

A 6 fős társaság Cunkov településen működő KSTV telepre látogatott, ahol

Cikk folytatása

STV minősítés Oláh Pálnál

Január 11-én volt szerencsénk Oláh Pálék tenyészetében STV minősítést végezni. Az utóbbi években központi-STV keretein belül rendszeresen minősült Oláh tenyészbika, és az első üzemi-STV-t is sikeresen zárhatták. Az öt beállított bikából négy "Tenyésztésre javasolt", míg egy "Tenyésztésre alkalmas" minősítéssel várja leendő háremét. A minősítés minden kedves érdeklődő számára szabadon látogatható volt, így a szakmai eszmecserék mellett baráti beszélgetésekre is sor került.

Boldog, békés karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

karácsony 2023_hírlevél.jpg

Üsző minősítés Domaszéken

Kiss Levente domaszéki tenyészetében december 18-án az éves és két éves üszők küllembírálatát végeztük el, valamint a tehenek fajtajelleg bírálatára is sor került. A szemrevételezésre bemutatott egyedek mind küllemben, mind pedig vérmérsékletben hozzák a fajtától elvárható jegyeket.

STV indítás és üsző minősítés Hajdúnánáson

December 12-én Nyakas Dávid hajdúnánási törzstenyésztőnknél jártunk, ahol a megyei kormánytisztviselő elvégezte az STV-ben induló öt tenyészbika-jelölt nyitó súlymérését, valamint 11 darab üsző küllempontozását és ultrahangos húsminőség vizsgálatát végeztük el Holló Dániel kollégámmal.

Elhunyt Silye Zsolt

Szomorú szívvel osztjuk meg mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Silye Zsolt, a Szerencsi Mg. Zrt. korábbi telepvezetője, egyesületünk életének, kiállításainak aktív résztvevője 2023. november 7-én délután hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2023. november 12-én, vasárnap 12 órakor lesz a prügyi köztemetőben.

Üszőket minősítettünk Lajosmizsén

Október 25-én Lajosmizsén a Charolais Kft. tenyészetében jártunk, ahol 59 darab üsző ultrahangos húsminőség vizsgálatát, valamint küllempontozását végeztük el Holló Dániel kollégámmal.

Tenyészetlátogatás Pálházán

Október 5.-én Szalontai Roland és testvére Péter tenyészetében jártam Pálházán.

Cikk folytatása

Tenyésztőszervezeti ellenőrzés Gávavencsellőn

Szeptember 27.-én Gávavencsellőn, tenyésztőszervezeti ellenőrzést tartott a NÉbiH szakembere. Lengyel Zsolt az egyesület közreműködése mellett Szloboda Béláné és fiai, Béla és Tamás tenyészetének nyilvántartásait vizsgálta, melynek célja közvetetten az egyesület ellenőrzése volt. A folyamat során mindhárom tenyészetben, mindent rendben talált az ellenőr. 

Üsző minősítés Szeghalmon

Szeptember 11.-én Vig Péter és Vig Zoltán szeghalmi tenyészetében 26 üsző küllembírálatára és ultrahangos húsminőség vizsgálatára került sor, hogy az állatok megkaphassák pedigréiket.

Tájékoztatás a tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásról

A megnövekedett érdeklődésre való tekintettel szeretnénk tájékoztatni a Tenyésztőket, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is az elektronikusan (Google űrlap) beadott kérelmeket tudjuk feldolgozni. Az erre rendszeresített felület augusztus utolsó napjaiban már elérhető lesz a honlapon. Az Egyesület által kiadott igazolások benyújtására a Kincstár felületén lesz lehetőség szeptember 1. és szeptember 20. között.

Cikk folytatása

Farmer-expo 2023

Egyesületünk is részt vett a debreceni Farmer-Expon, ami idén augusztus 17-20 közt került megrendezésre.  A rendezvényen három tenyésztőnk állatait tekinthették meg az érdeklődők. 

Fási Konrád egy aubrac üszővel, a Hegyalja-Bos Kft.

Cikk folytatása

STV és üsző minősítés az AgroQ Kft.-nél

Június 27-én Pénzesgyőr környékén jártunk az AgroQ Kft., a Bakony-Gazda Kft. és a Gulyaházi Állattenyésztő Kft. közösen indított STV csoportjait minősíteni. A két csoportban összesen 18 bika indult ebből hét "Tenyésztésre javasolt", egy "Tenyésztésre alkalmas" minősítéssel zárta a napot. A bikák után a 24 darab tenyésztésre szánt üszőre került sor. 

STV minősítés és üsző bírálat Újkígyóson

Július 4.-én a Nat-Ser Kft. tenyészetében 2 csoport, összesen 12 STV-s növendék bika és 19 üsző küllemi bírálatára és ultrahangos húsminőség-vágóérték vizsgálatára került sor. A bikák egy része Csürhés Tamás kaszaperi tenyészetéből és Madarász Károly túrkevei tenyésztő telepéről érkezett, hogy részt vehessen a sajátteljesítmény vizsgálaton. 

STV minősítés Lajosmizsén

Június 8.-án a Charolais Kft. lajosmizsei tenyészetében zárt STV minősítésére került sor, ahol 34 tenyészbika jelölt küllembírálatát és ultrahangos húsminőség-vágóérték vizsgálatát végeztük el.

Közgyűlés '23: alapszabály-módosítás, FB-választás

2025. május 25-én Újhartyánban, a Tánti étteremben tartotta egyesületünk az éves közgyűlését. A szokásos napirendi pontokon (pénzügyi és szakmai beszámoló az elmúlt évről, tárgyévi pénzügyi és szakmai terv)

Cikk folytatása

Hódmezővásárhely 2023

Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei, XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon az elmúlt időszakot felülmúlva mintegy 38 tenyészállat, 7 kategóriában mérettette meg magát.

A korábbi évekhez hasonlóan

Cikk folytatása

Pusztaföldváron és Túrkevén jártunk

Május 18-án dr. Baranyi Istvánnál Pusztaföldváron kégeztük el 12 üsző küllempontozását és ultrahangos vizsgálatát. Utána Túrkevére mentünk, Madarász Károly első STV csoportját és éves üszőit minősíteni. Az 5 indított bikából 4 fedezhet majd a jövőben.

STV minősítés Homrogdon

Május 10-én minősítettük az Abaúji Papp Charolais Kft. törzstenyésztőnk két csoportban indult 38 bikáját. A két csoport 5 hónapig tartó teljesítmény-vizsgálatát 23 bika vonatkozásában "Tenyésztésre javasolt", míg 7 bika esetében "Tenyésztésre alkalmas" minősítéssel zárt. Az ultrahangos húsminőség vizsgálatot Dr. Török Márton, a küllempontozást Darmó-Csőke Dóra végezte.

Szerencsi üsző minősítés

Április 14-én a Szerencsi Mg. Zrt. tarcali telepén végeztük el 62 darab tenyésztésre szánt üsző küllembírálatát és ultrahangos húsminőség vizsgálatát. 

STV zárás és üsző minősítés Kecskeméten

A hosszú hétvége előtt, kihasználva a jó időt egyik törzstenyésztőnkhöz, az NPK Charolais Farm Kft.-hez látogattunk el április 6-án.A frissen zárt STV csoport minősítésére és 23 darab pedigré várományos üsző küllempontozására kerítettünk sort. Az STV csoportban egy vendégbikát is minősíthettünk Köteles Nobert tenyészetéből. Nyolc bikából egy "Tenyésztésre alkalmas" míg hét "Tenyésztésre javasolt" minősítést kapott. 

Állatjóléti felelős képzés, 2024. május 28.

Megvan az állatjóléti felelős pót képzés időpontja és helyszíne (egyesületünk meghívására és támogatásával):

2024 május 28., kedd 10:00, Miskolc Egyetemváros, Egyetm u. 1. III. előadó.

A NÉbiH megnyitotta a hivatalos jelentkezési felületet:

https://portal.nebih.gov.hu/allatjoleti-felelos-kepzes

Cikk folytatása

Sokan voltak kíváncsiak a küllemi bírálat mikéntjeire

Egyesületünk küllemi bírálati tanfolyama nagy érdeklődés mellett zajlott 2024. március 21-22-én. A mintegy 50 részvevő Stéphane Billoux-tól, francia társzervezetünk, a Herd Book Charolais vezető küllemi bírálójától sajátíthatta el a küllemi bírálatot. Ez volt az első alkalom, hogy nem csak egyesületi tagoknak, hanem külsősöknek is lehetőségük nyílt részt venni, hiszen a küllemi bírálat szemléletmódja minden húsmarhatartó számára rendkívül hasznos. Sokan gondolták ezt így, a "tanulók" mintegy harmada külsős volt.

Cikk folytatása

STV minősítés Gávavencsellőn

Február 22-én STV minősítést végeztünk Szloboda Béláné törzstenyészetében, Gávavencsellőn. A küllempontozás mellett a Tenyésztési Programunk értelmében a leendő tenyészbikáknak ultrahangos húsminőség-vizsgálaton kell átesniük, melynek eredményét a tenyészértékbecslésben használjuk fel. A 19 bikából 11 "Tenyésztésre javasolt", 3 "Tenyésztésre alkalmas" míg 5 "Tenyésztésre nem javasolt" minősítést kapott az STV alatti gyarapodási indexe, az egyedileg felvett 19 küllemi tulajdonsága, valamint a küllemi súlyozott összpontszáma alapján.

Üsző minősítés Anka Istvánnál

Február 13.-án Anka István kunadacsi tenyészetében 24 db éves üsző minősítését és ultrahangos húsminőség vizsgálatát végeztem el. Ezt követően a frissen született borjak születési súly mérését és egyedi megjelölését is ellenőrizhettem. 

STV minősítés Akasztón

Január 23-án Akasztón a Charolais-Farm Kft. tenyészetében jártunk, ahol az STV-t zárt bikák ultrahangos húsminőség-vizsgálatát valamint küllempontozását végeztük el. A bírálat napján 14 bika "Tenyésztésre javasolt", 2 bika "Tenyésztésre alkalmas" minősítést kapott, míg 3 bika a gyarapodása, valamint küllemi megítélése alapján tenyésztésre nem javasolható.

Üsző minősítés és fajtajelleg bírálat

Az idei év üsző minősítéseinek sorát Emmer Konrád, Mocsa-Boldogasszonypusztai tenyészetében kezdtük meg. Január 9-én került sor a 29 darab éves üsző küllempontozására, melyet Holló Dániel kollégámmal közösen végeztünk el. A napot Peng Norbert nagyteveli tenyészetében folytattuk ahol fajtaazonossági bírálatot végeztünk 47 tehén vonatkozásában. A tenyésztésre szánt tehenek mindegyike megfelelt a bírálaton, így a bírálattal és a származási vizsgálatokkal lehetőség nyílt a tehenek magasabb törzskönyvi osztályba való bekerülésébe.

STV és üsző minősítés Okorágon

December 19-én Okorogán jártunk, ahol ifj. Bogdán János tenyésztőnk első STV és üsző minősítése zajlott. Az STV-ben indult hét bikából négy Tenyésztésre javasolt minősítést kapott, míg három Tenyésztésre nem javasolt minősítéssel zárt. A bikák mellett 11 üsző is szemrevételezésre került. Mindemellett a helyi középiskola 9. osztályos tanulóinak is be tudtuk mutatni a küllempontozás és az ultrahangos húsminőség vizsgálat menetét.

STV minősítés a Nat-Ser Kft.-nél

December 18-án az újkígyósi Nat-Ser Kft. tenyészetében jártunk, ahol a folyamatban lévő STV küllempontozását és ultrahangos húsminőség vizsgálatát végeztük el Holló Dániellel. Az STV csoportban a Nat-Ser Kft. 6 bikája mellett 3 vendég bika is zárt Nyakas Dávid tenyészetéből. "A3" törkönyvi osztályba került 5 darab bika, míg "A2" törzskönyvi osztályba 4.

Üsző minősítés Homrogdon

Az üsző minősítések sorát folytattuk november 14-én és 15-én az Abaúji Papp Charolais Kft. tenyészetében Homrogdon. A 150 darab üsző ultrahangos húsminőség-vizsgálatát Holló Dániel, míg a küllempontozást Darmó-Csőke Dóra végezte. A tenyészetben a tenyészállatok vérmérséklete kifejezetten kedvező, ami a gyors és biztonságos munkavégzés egyik alappillére.

STV zárás és üsző minősítés Szerencsen

A Szerencsi Mg. Zrt. tarcali telepén novembver 7-én zajlott az STV-t zárt bikák és az évjáratos üszők küllempontozása és ultrahangos húsminőség vizsgálata. A 79 darab üsző így már a tenyésztésbe vétel előtt megkapja a pedigrét, mely a törzstenyészetek elismerésének, valamint fennmaradásásnak fontos eleme. A minősült bikák "Tenyésztésre javasolt" minősítést kaptak.

Nyílt törzstenyészeti szemle Csobádon

Ismét egy sikeres nyílt törzstenyészeti szemlét tudhatunk magunk mögött. Nagy érdeklődés mellett, október 18-án az Abaúji Charolais Kft. csobádi szarvasmarha telepén kaptak betekintést az érdeklődők a tehenek minősítésének folyamatába, a törzstenyészeti státusz 2 évente esedékes felülvizsgálatába.

A bizottságot Bujdosó Márton (Charolais Kft.), Németh György (Charolais-Farm Kft.) valamint Darmó-Csőke Dóra (MCTE) alkotta.

A tehenek életteljesítménye alapján 44 egyed került megtekintésre, melyből 14 db bikanevelő, 22 db elit bikanevelő és 4 db embriódonor minősítést kapott. A minősítés kapcsán szerzett pontok, valamint a külön pontok alapján a tenyészet 62 pontot ért el, így törzstenyészeti státusza megerősítésre került.

Ezúton is szeretnénk megköszönni az Abaúji Charolais Kft.-nek a vendéglátást, és minden kedves érdeklődőnek a részvételt.

Meghívó

Egyesületünk 2023. október 18-án az Abaúji Charolais Kft. csobádi telepén nyílt törzstenyészeti szemlét tart, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel vár.
A részvétel ingyenes☝️, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet 2023. 10. 13-ig.
382994954_298866236230844_4150599712884897090_n.jpg

Üsző minősítés Kiskunmajsán

Szeptember 12.-én Pálinkó Józsefné kiskunmajsai tenyésztő telepére látogattam, a tenyészet üszőinek küllembírálatát és ultrahangos vizsgálatát elvégezni. A bírált 21 üsző saját tenyészetben születettek és néhány vásárolt állatból tevődtek össze. 

Elkezdődött a tenyészbika támogatáshoz kapcsolódó igazolások kiadása

A tenyészbika (de minimis) támogatáshoz kapcsolódó űrlap már elérhető. A szükséges információkat az alábbi cikkben találhatják meg.

Az űrlap kitöltése előtt figyelmesen olvassák el az alábbi tájékoztatót, mivel nagyon megnövekedett a hibásan beadott kérelmek száma. Kérem ügyeljenek a beadott kérelmek helyes kitöltésére, a visszaigazoló üzenetet nézzék át, és ha hibát látnak adják be újra a kérelmet! Tipikusan előforduló hibák: elütésből fakadó rossz KLSZ szám, rossz Enar szám, hiányos MVH regisztrációs szám és tenyészetkód (1-2 szám hiányzik), rossz adószám, elütések a névben, lakcímben, e-mail címben. A hibásan beadott kérelmekért és a telefonon keresztül egyeztetett javításokért nem vállalunk felelősséget. A kitöltés során a KLSZ szám megadásánál csak a számot kell feltünteni pl. 11111.Tenyészetkódnál a HU országkódot ne írják bele.

Felmerülő kérdések esetén Darmó-Csőke Dórát keressék a+36 70/850-8895 telefonszámon, Stelcz Mónikát csak számlázással és tartozással kapcsolatos kérdésekkel keressék az alábbi telefonszámon +36 70/703-6938.

Cikk folytatása

Minősítések és Törzstenyészeti szemle Somogyban

Augusztus 29.-én a somogyi Hajmáson jártunk, ahol a Mega-Logistic Zrt. tenyészetének aktuális munkáit végeztük el. A 9 db üsző és 6 db STV-t zárt bika küllemi bírálatát és ultrahangos húsminőség vizsgálatát követően az állomány teheneit is áttekintettük egy törzstenyészeti szemle keretein belül.
A szemlén a tenyészet képviselője

Cikk folytatása

Üsző bírálat Megyaszón

Augusztus 9-én a Hegyalja-Bos Kft. megyaszói telepén jártunk ahol 100 darab üsző ultrahangos húsminőség vizsgálatát, valamint küllempontozását végeztük el. 

GDScan-Nyakas Charolais

Július 25.-én Raphael Breton, a francia Genes Diffusion cég képviselője látogatott el hozzánk, aki a hajdúnánási Medián Hotelben tartott előadást GDScan programjukról (genomikai tenyészértékbecslés)

Cikk folytatása

STV minősítés Homrogdon

Darmó-Csőke Dóra és Dr. Török Márton június 29-én STV minősítést tartott az Abaúji Papp Charolais Kft. tenyészetében Homrogdon. A minősítésen átesett 17 növendék bika közül 1 db A1-es, 1 db A2-es és 15 db A3-as minősítést kapott.

STV minősítés és üsző bírálat Emmer Konrád tenyészetében

Június 5.-én Emmer Konrád, Mocsa-Boldogasszonypusztai tenyészetében 6 bika minősítését végeztem el, majd ezt követően a tenyészet pedigré várományos üszőinek pontozására és ultrahangozására is sor került. A tenyészetben megszokott jó kondícióval és nyugodt állatokkal találkoztam.

STV minősítés Anka Istvánnál

Anka István törzstenyésztőnk STV csoportját minősítettük május 23-án. A küllempontozást Darmó-Csőke Dóra, az ultrahangos húsminőség vizsgálatot Holló Dániel végezte el. A bikák külleme és STV alatti gyarapodása a fajtától elvárt minőséget hozta. A hét bikából 5 "Tenyésztésre javasolt", míg 2 "Tenyésztésre alkalmas" minősítést kapott.

Üsző bírálat Oláh Pálék tenyészetében

2023. május 23-án Oláh Pál tenyészetében jártunk, ahol 8 darab üsző küllempontozását és ultrahangos húsminőség vizsgálatát végeztükel.

A küllempontozást Darmó-Csőke Dóra, míg az ulrtahangos vizsgálatot Holló Dániel végezte. Az üszők mind küllemben, mind kondícióban megfelelőek voltak. A minősítés után megtekintettük az STV-be szánt bikákat is.

Törzstenyészeti szemle és STV minősítés Tábori Imre tenyészetében

Tábori Imre törzstenyésztőnk aktuális törzstenyészeti szemléjére május 17-én került sor, és ezen a napon STV minősítést is tartottunk 14 bika vonatkozásában. A tenyészet 13 db megtekintésre váró tehenéből 6 bikanevelő, 4 elit bikanevelő és 2 embriódonor került ki. Az összesített pontok  alapján 19 ponttal a tenyészet megtarthatja törzstenyészeti státuszát. A bizottság tagjai Bujdosó Márton (Charolais Kft.), Holló Dániel és Darmó-Csőke Dóra (MCTE) voltak, a tenyészetet Tábori Imre képviselte. A bikák ultrahangos-húsminőség vizsgálatát Holló Dániel végezte el. Május 11-én pedig a korábban zárt STV csoport minősítésére került sor 8 bika vonatkozásában.

Törzstenyészeti szemle és üsző minősítés Kiscsehiben

Április 18-án került sor Süle Katalin törzstenyészeti szemléjére és növendék üszőinek minősítésére. A tenyészet 20 db megtekintésre váró tehenéből 8 bikanevelő, 10 elit bikanevelő és 1 embriódonor került ki. Az összesített pontok alapján 29 ponttal a tenyészet megtarthatja törzstenyészeti státuszát. A bizottság tagjai Nagy Pál (NPK Charolais Farm Kft.) és Darmó-Csőke Dóra (MCTE) voltak, a tenyészetet Süle Katalin képviselte. A szemle után megtörtént az üszők minősítése melyet Dr. Török Márton és Darmó-Csőke Dóra végzett el.

Aubrac minősítés Zirc környékén

Április 13-án két aubrac tenyésztőnknél jártunk. Hanich Zalánnál 19 üsző küllempontozására került sor, míg Sári Kristófnál a Zalánnal közösen indított STV-t zárt két bika küllempontozását és ultrahangos húsminőség vizsgálatát végeztük el Holló Dani kolégámmal. A bikák "Tenyésztésre javasolt" minősítéssel zárták a napot.

Üsző bírálat Szloboda Béláné tenyészetében

Március 28-án Szloboda Béláné törzstenyésztőnk telepén jártunk. A nap során Holló Dániel kollégámmal 79 darab éves üsző küllembírálatát és húsminőség vizsgálatát végeztük el.