Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

Culard gén és Mh BEEF

Champions Charolais (Charolais Univers)

Nicolas Girard főszerkesztő cikke (fordította Dr. Domokos Zoltán)

Dinamizmus és szorgalom a charolais tenyésztők szolgálatában. A CHAROLAIS UNIVERS folytatja együttműködését a tenyésztőkkel és a CHAROLAIS France szelekciós szervezettel

 

Nincs előrehaladás a legegyszerűbb lépések megtétele nélkül. A CHAROLAIS UNIVERS technikai csapatai napi szinten dolgoznak azon, hogy olyan gazdag és szegmentált bikaválasztékot biztosítsanak, amely megfelel a piaci elvárásoknak.

A CHAROLAIS UNIVERS ajánlat 3 szegmensre vonatkozik – kiváló elléslefolyású, üszőkre való tenyészbikák és tehenekre való tenyészbikák - 3 (hús-, kettőshasznú és tenyész) profilra tagolva. Minden alszegmensnek képesnek kell lennie új genetikai vonalak és a szarvatlan gént hordozó tenyészállatok kínálatára. Szakembereink nagymértékben támaszkodnak a genomiális indexekre anélkül, hogy megfeledkeznének az értékelés kötelező átadásáról poligénes a Gamme Avenir program prizmáján keresztül. A CHAROLAIS UNIVERS úttörő volt abban, hogy három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy kizárja a katalógusából azokat a bikákat, amelyek genetikai rendellenességeket hordoznak, például progresszív ataxiát és DEA-t (anhidrotikus ektodermális dysplasia; hypohidrotic ectodermal dysplasia (HED)). Ez fajtasztenderddé vált ma az értékelő állomásokon és más sikeres értékesítések során.

A culard gén (duplafarú) (Mh - Q204X) 18% -ban van jelen a francia charolais populációban. A CHAROLAIS UNIVERS megbízásából készült tanulmány megmutatta egy második változat, az F94L jellemzőit, amelyet ebbe a katalógusba szintén bevontunk.

A CHAROLAIS UNIVERS számára a genomika a nőivarnál is rendelkezésre áll már az ”Elit eladás” 6. kiadásával, amelyre 2020. október 15-én kerül sor Moulinsban. Összeválogatja az év legjobb nőstényeit, a szelekciós rendszer jövőbeni embriódonorait.

Az elválaszthatatlan tenyésztő / technikus tandem inspirációnk és fejlődésünk forrása.

Ez az egymásközti kapcsolat létfontosságú a dinamizmusunk és a jelenlétünk szempontjából.

Köszönet érte mindenkinek!

DINAMIKUS Kutatás & Fejlesztés

A DNS technika rendelkezésre áll a CHAROLAIS UNIVERS -számára, ezért az ES (bizottság) úgy döntött, hogy fokozza ezeket az erőfeszítéseket a kutatás és fejlesztés terén. A CHAROLAIS UNIVERS 2018-ban indította el a FERTI 38 nevű programot. A CHAROLAIS UNIVERS programot létrehozó mintegy tizenöt tenyésztő elfogadta a kihívást az ivari koraérés és a szaporodás körüli fenotípus adatok gyűjtésére. Az anya ellési viselkedését és a borjú életképességét a születéskor szintén a CHAROLAIS UNIVERS által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás biztosítja. A cél az, hogy képesek legyenek olyan mutatókat kínálni, amelyek számszerűen javítják a termelékenységet, a tenyésztők életminőségét és az állatok jólétét.

Ez a technikai étvágy a húsminőségre vonatkozik, ahol a genomiális eszközhöz kapcsolódó alapvető kutatási munka javíthatja ismereteinket a genetika és a charolais hús puhasága / márványozása közötti kapcsolatról.

CULARD VÁLTOZATOK: Inkább válasszon, mint szenvedjen!

A culard génnek számos aspektusa van, és különösen 7 variáns, amelyek a fajtánként eltérő előfordulásúak. A Culard Charolais-variáns (Q204X) 18% -ban van jelen Franciaországban. A legújabb munkák rávilágítottak az F94L variáns elterjedtségére (13%) és annak hatásaira az állattenyésztésben nyújtott teljesítményre.

 

Homozigóta

Heterozigóta

 

Előnyös

Hátrányos

Előnyös

Hátrányos

Mh Q204X

DM (Izmoltság) +25 pont

FOS (Csont finomság) 30 pt-tal jobb

FNAIS (Ellés lefoly.)      -6 – 14 pt

DS (vázfejl.) -21 pt

CR (Gyarap) -10 pt

Alait (Tejterm) -4 pt

AFpsf (Funkc.tul. vál.után farmon) -6 pt

DM és FOS + 8 pt

FNAIS -3-4 pt

DS – 4 pt

CR = azonos

Alait -1 pt

AFpsf -1 pt

Mh BEEF F94L

DM +9 pt

FOS +2 pt

CR +1 pt

CR/AF/CS psf +2-3 pt

CS = testalakulás az átlaghoz képest

FNAIS -4 pt

DS és Alait - 2 pt

DM +4 pt

FOS + 1 pt

FNAIS -4 pt

DS és Alait -2 pt

CR = azonos

Forrás: IDELE-tanulmány 50 000 charolais genotipizálási eredménye elemzéséből készült. A

Forrás: IDELE-tanulmány 50 000 charolais genotipizálási eredménye elemzéséből készült. Az eltérések a Mh (miosztatin) variánsokat nem hordozó állatokkal való összehasonlításon alapulnak.

mh variansok mortal

Összefoglalva, ez a faji szempontból elismert MH BEEF (Bouchère Equilibre Efficience Finesse (Vágási tulajdonság, hatékonyság, finomság)) (F94L) változat homozigóta állapotban garantálja a jobb testalakulást és kevésbé rossz anyai tulajdonságokat, a Q204X-hez képest.

A CHAROLAIS UNIVERS bikák státusza a Sikeres útmutató index táblázatában található, az Ön választásának megkönnyítésére.

Ennek a változatnak a gulyán belüli kezeléséhez a CHAROLAIS ORIGINAL ajánlata integrálja a hím - és nőivar genotípizálását, a MH BEEF státusz meghatározását.

A „Guide de Reussite” N°1 / 2020 szeptemberi száma tartalmazza a tenyészbikák közölt genomikai eredményeit (Mh CULARD, Mh BEEF, Ataxia, Blind (vakság) és DEA vonatkozásában.