1%

Main page

Négy zsanai tenyészetben tettem látogatást

2022.02.18.-án Bács-Kiskun megyébe, Zsanára látogattam. A település körül több tagunk is gazdálkodik. Elsőként Bárány Benő és családjának gazdaságába érkeztem, ahol apa és fia vezettek körbe, s mutatták meg állományukat. Nagyobb létszámú

, de vegyes húshasznú állományon évek óta akasztói charolais bikák fedeznek. A könnyebb adminisztráció érdekében nem volt nehéz közös nevezőre jutni abban, hogy a telepirányítási rendszerünk használata nagy segítségükre lehetne. A tulajdonosok a telep korszerűsítésén dolgoznak, s néhány pedigrés nőivarú állat beszerzésének tervéről és az ezzel kapcsolatos előrelépési lehetőségekről is beszélgettünk.

20220218 Barany Beno

A napot Gáspár László tenyészetében folytattam, ahol szintén vegyes állományt tartanak édesapjával. Az egyesülethez nemrég csatlakozott tenyésztő egy kisebb létszámú állomány gondos gazdája, akik az állatok nagy súlyra hízlalását is végzik.

20220218 Gaspar Laszlo

Innen a szemközt található tanyára, Lajkó Mihály telepére mentem, ahol szinte egytől egyig fajtajellegnek megfelelő charolais állatokat tekinthettem meg. Gazdájuk szintén végsúlyra hízlalja állatait, s így értékesíti őket.

20220218 Lajko Mihaly

 

A nap Kossipos Tibor családi gazdaságában folytatódott, ahol vegyes húshasznú állományon az előző két tenyészethez hasonlóan Tábori Imrétől származó szarvatlan bika fedez. A teheneket jó kondícióban találtam, s a nagy súlyra hízlaló gazda hízó állatai is jó formát mutattak.

20220218 Kossipos Tibor